Naslovna Programi Obiteljsko savjetovalište

- PROGRAM ZA OVISNIKE

Sa zajednicom Ivan XXIII i Cenacolo za pripremu ovisnika za komunu redovito sudjelujemo svakog utorka i srijede na sastancima i redovito pratimo one koji se pripremaju za odlazak u komunu., kao i njihove obitelji. Protekle godine ih je ušlo više od 20 u obje zajednice a nekoliko ih je permanentno u pripremi. Zajednica Ivan XXIII može primati i one koji uz ovisnost imaju i psihičkih smetnji, što je prednost u odnosu na druge komune. Prošle smo godine također započeli suradnju sa Zajednicom Cenacolo, koja također od jeseni u našim prostorima vrši pripreme za ulazak u Zajednicu.

- PROGRAM RESOCIJALIZACIJE MLADIH OBOLJELIH OD PSIHOZE

Program osmislili i pokrenuli zajedno s Odjelom Psihijatrije, oni su se pomalo distancirali jer su u međuvremenu osmislili program dnevne bolnice. Program je vrlo dobar i neprestano imamo nove članove. Protekle godine smo, kao i ranije, imali financijskih poteškoća u odvijanju radionica. Za ovaj program, s Domom za odrasle sv. Frane i Psihijatrijskom bolnicom na Ugljanu kao partnerima, te gradom Zadrom i Županijom napravili smo zajednički projekt i aplicirali na fondove EU. Razlog je što se povećava iz godine u godinu broj onih koji imaju različite vrste psihičkih smetnji koje im onemogućavaju adekvatno funkcioniranje, osobito radno, te otežava obiteljski i društveni život. U programu je likovna radionica a pohađa ga redovito preko 20 –ak korisnika.

- PROGRAM GRUPNE PSIHODRAMSKE PSIHOTERAPIJE

Namijenjen je svim zainteresiranim osobama koje imaju potrebu razriješiti svoje psihičke krize, poteškoće u odnosima s drugim ljudima, poteškoće nastale uslijed psihotraumatizacije i sl. Program se provodi u ciklusu od jedne godine. Svake godine početkom rujna formira se nova grupa. Grupa se sastaje jednom tjedno, ponedjeljkom od 15,30- 17,30 sati.

- PROGRAM POMOĆI UČENICIMA U POTEŠKOĆAMA U UČENJU

Program je namijenjen učenicima viših razreda osnovne i učenicima srednjih škola. Program se odvija u suradnji s volonterima studentima, profesorima i onima koji posjeduju znanja iz pojedinih predmeta a mogu pomoći učenicima u poteškoćama s učenjem. Program je ograničen na pojedinačnu pomoć i odvija se po potrebi u prostorijama Caritasa. Program se odvija uz suradnju s roditeljima i ponekad školama, ovisno o složenosti situacije u kojoj se učenik nalazi. Program se odvija već više godina.